Ithaka is ook het verhaal van de Griekse held Odysseus, de slimste held onder de Grieken. Bekend als de bedenker van "het paard van Troje". Naast dit helden-avontuur is het verhaal van Odysseus vooral het verhaal van zijn reis naar huis - naar Ithaka ("your way home")

Hartstochtelijk zocht hij een weg terug en kwam daarmee in de meest spannende en idiote avonturen terecht. Zijn volhardendheid staat symbool voor dat waar wij in geloven bij de Ithaka-Academie. Wij werken met mensen die in staat zijn hun eigen "Way home" durven te aanvaarden. Die geloof hebben in hun eigen kracht, hun eigen idee, en hun eigen ondernemende geest. Wij dagen ze uit om hun eigen tocht te aanvaarden. Net zoals Odysseus dat lang geleden deed.


Wij zijn ervan overtuigt dat iedereen:

· een eigen verhaal heeft

· betekenisvol is en diep van binnen een verlangen voelt om ergens voor op pad te gaan

· het bestaan op een eigen manier vormgeeft en mogelijkheden kan creëren

· bijdraagt aan een betere wereld - op welke schaal dan ook.

Ithaka-Blog-Images08.png

bij ons leer je NIET ALLEEN HET VERHAAL TE VERTELLEN MAAR OOK HET TE 'DOEN'?

Het verhaal van de Ithaka Academie is die van de ondernemende geest. Hij die weet waar hij het voor doet, waar zijn hart sneller van gaat kloppen en wat hem drijft op reis te gaan. En hij blijft gaan. Ook als hij ogenschijnlijk strandt – om welke reden dan ook. En iedere keer weet hij zich weer te herinneren waarvoor hij het doet.

Er is altijd een inspiratiebron, persoon, ingeving, kracht, of een list waardoor hij opkrabbelt of zich losrukt, zodat hij verder trekt naar dat wat hem van binnen roept.

Moed, lef, speelsheid en doorzettingsvermogen, dat is wat hem typeert. Een avonturier die het niet schuwt anders te zijn, een tikje brutaal en iconisch soms. Zijn medereizigers zijn uit hetzelfde hout gesneden: zij voelen dat het tijd is te vertrekken van waar zij zich ophouden. Je ziet het aan de fonkeling in hun ogen. Ook al voelt het eng en zijn er hier en daar wat tegenwerkende krachten, ze doen het wel - het avontuur en het verlangen nemen altijd de overhand. 

Rode draad door de leergang

Tien jaar geleden ontspruitte de Ithaka Academie uit het brein van geestelijk vader Ron van Es. En nu – na enige omzwervingen en flinke volharding - wordt dit verhaal geleefd door een club ondernemers, die andere ondernemende geesten uitnodigt op reis te gaan naar dat wat hun roept. En ze daarin begeleidt - op geheel eigen wijze aan de hand van StoryDoing, want een goed verhaal doe je.

IthakaWebIcons04.png

1) ONTDEK JE EIGEN VERHAAL (STORYBEING)

Ontdek wat jou in beweging brengt. In deze fase maak je je eigen ware Oerverhaal zichtbaar. De reden waarom je wilt werken aan je “nieuwe professionele ik”.

IthakaWebIcons01.png

2) LEER JE VERHAAL TE VERTELLEN (STORYTELLING)

In deze fase werk je aan het schrijven van je Oerverhaal. Het verhaal waar je karakter, onderscheidendvermogen, werkveld, medespelers, missie en uitdaging helder in omschreven staan. Ook leer je anderen te enthousiasmeren om mee te doen met jouw verhaal!

3) GA JE VERHAAL WAARMAKEN (STORYDOING)

StoryDoing zet aan tot actie en ondernemen. Je stelt je eigen Actie-Map samen en gaat dingen uitproberen, fouten maken, je neus stoten en leren. Je blaast leven in het Oerverhaal van je “nieuwe professionele ik”.

IthakaWebIcons03.png

4) TOEGEVOEGDE WAARDE (STORYVALUE)

Wanneer vind jij dat jouw acties of onderneming een succes zijn? Welke betekenis creëer je voor jezelf en voor de wereld om je heen? En heel praktisch: hoe zorg je voor continuïteit? Waar wil je groeien? Wat is het ‘business model’ dat maakt dat je blijvende impact hebt? We gaan het samen ontdekken en jij gaat het in de praktijk brengen. Start “your way home”.