Ik wil graag ondernemen, maar ik durf de eerste stap niet te zetten

 

Ik ben het meteen met je eens. De eerste stap zetten is spannend. Zeker als je de zekerheid van je vaste baan achter je moet laten. Het systeem in Nederland is er niet op ingericht om zelfstandige te worden. Je bent dan al snel los van alle beschermende elementen, zoals recht op uitkering en dergelijke.

Persoonlijk heb ik dat ook aan den lijve ondervonden. De ene dag een dienstverband en de andere dag zzp-er, maar dan heel spannend om vertrouwen te hebben dat er opdrachten naar je toe blijven komen.

Jij staat op dit punt in je leven. Om welke reden dan ook denk je nu dat ondernemen iets voor je is.

Misschien kan je jezelf een paar vragen stellen:

1- waarom wil ik ondernemen en waarom wil ik dit ├ęcht?!

2- wat is mijn grootste angst en welke oplossingen zijn er dan voor handen?

3- wie in in je omgeving geeft je altijd goede raad en hoe reageert hij/zij op je plannen?


Als de antwoorden op de bovenstaande vragen je niet afschrikken om te gaan beginnen dan moet je niet twijfelen en de stap nemen.

Altijd is het goed om zoveel als mogelijk hulpbronnen om je heen te organiseren. Ik noem er een paar:

  • Start bij de Kamer van Koophandel. Niet in de eerste plaats om je in te schrijven, maar om ori├źnterende cursussen te doen. Soms van een avond, soms wat langer. Ze geven hele nuttige en praktische informatie

  • Zoek in je omgeving of online naar inspirerende voorbeelden en ga eens in gesprek met die mensen. Hoe hebben zij het aangepakt. Welke lessen hebben zij geleerd

  • Hoe ziet mijn netwerk eruit en wie zou ik waarvoor om advies kunnen vragen.
    Tot slot biedt de Ithaka - Academie je professioneel netwerk, het biedt je ondernemersskills en maatwerk op de punten waarin jij begeleid wil worden op weg naar je ondernemerschap.

Kortom, zie je angst onder ogen en kijk jezelf in de spiegel of je het echt wil. Als je antwoord ja is zoek in je omgeving naar informatie, kennis en inspiratie en weet dat de leergang bij de Ithaka Academie je net die boost geeft om te starten.

Spring in het diepe en weet dat je je in goed gezelschap begeeft. Mocht je vragen en/of interesse hebben mail dan vrijblijvend naar p.groenewegen@ithaka-academie.nl

Een goede herfstvakantie gewenst,

Patrick Groenewegen.

Directeur Ithaka - Academie.