Ik sta boventallig en wil verkennen of het ondernemerschap wat voor me is.

 
Ithaka-Blog-Images01.png

Deel drie van het blog ‘Hoe werkt Ithaka voor mij’

vandaag gaat het over:
Ik sta boventallig en wil verkennen of het ondernemerschap wat voor me is.


Boventallig staan is vaak niet je persoonlijke keuze en kan veel impact hebben. Impact in de organisatie, op je afdeling, in je team en niet te vergeten bij je persoonlijk. 

Aan de andere kant kan deze situatie je soms ook net die push geven om dat idee in je achterhoofd nu echt eens serieus te overwegen en niet meer naar ‘misschien voor later’ door te schuiven. 

Misschien heeft de organisatie ook budget vrijgespeeld om je te begeleiden naar een nieuwe baan of je eigen onderneming.

Het woord crisis bestaat in het Chinees uit twee karakters, het ene karakter staat voor gevaar en het andere voor mogelijkheden.

Ithaka heeft nu diverse deelnemers die voor deze leergang hebben gekozen vanuit deze positie. Op het moment dat je voelt dat je meer uit jezelf kan halen, maar nog geen idee hebt hóe. Op het moment dat je een vriend of collega hoort over het ondernemerschap en geïnteresseerd raakt, maar nog geen idee hebt waarom, dan is dit de kans om dit concreet uit te werken. Wij helpen je om de juiste vragen te stellen, de juiste begeleiders om je heen te zetten en met je te verkennen wat bij je past: ondernemerschap - een nieuwe baan in loondienst - of welke variant dan ook. 

Met dien verstande: jij zal hier altijd ondernemend uitkomen en jezelf in de doe-stand terug vinden. Jij weet namelijk waarom je kiest wat je kiest en waar je betekenis uithaalt.

Dat zelfbewustzijn en dat inzicht in wat jij ‘aan boord’ hebt aan expertise en hoe jij dit in kan zetten om doelen te realiseren gunnen we iedereen, maar bovenal jou, omdat we 100% maatwerk leveren.

Mocht je jezelf hierin herkennen dan ben je welkom voor een gesprek en nadere kennismaking. Dat kan via p.groenewegen@ithaka-academie.nl

Patrick Groenewegen.

Een gesprek met Patrick Groenewegen

 
Schermafbeelding 2019-01-06 om 10.06.49.png

Ron van Es, geestelijk vader van de Ithaka Academie sprak met onze directeur Patrick Groenewegen over de academie.

'De Ithaka Academie is een particulier initiatief van ondernemers. Via een ondernemend leerplan willen ze mensen weer op weg helpen. Dat kunnen mensen zijn die boventallig raken bij grote bedrijven en op de bank terecht komen. Maar ook vluchtelingen. Of mensen die minder makkelijk meekomen in de samenleving. Als iedereen er maar ondernemend in wil gaan staan.
De naam Ithaka verwijst naar een oeroud Grieks verhaal over Odysseus, koning van Ithaka, die na veel omzwervingen eindelijk zijn huis weer terugvindt. Op zijn reis heeft hij één ding vastgehouden, en dat is zijn Ithaka vinden. Het verhaal helpt om mensen hun eigen ‘Ithaka’ te laten vinden.
Ik spreek met Patrick Groenewegen, de directeur van dit nieuwe onderwijs idee. ‘Voor mij staat vast dat .....'

Meer lezen

De Mentor en zijn mythische herkomst

 
Ithaka-Blog-Images07.png

De Mentor

De meeste mensen kennen de figuur 'mentor', en hebben beeld bij de rol die hij speelt of kan spelen. Bij de Ithaka Academie omarmen we hem (of haar natuurlijk) om meerdere redenen. Ook om zijn mythische herkomst.

Toen Odysseus, de Griekse held en koning van Ithaka, na de Trojaanse oorlog niet naar huis keerde, zat het thuisfront in zak en as. Zijn vrouw Penelope werd belaagd door honderden hartenjagers, die graag zijn plek in wilden nemen. Zoonlief Telemachus kon hun wangedrag nauwelijks aan zien en wachtte aldoor op zijn vader, in de hoop dat hij ze het paleis uit zou jagen. Tevergeefs.

‘Zulke gedachten gingen ook nu door hem heen, toen hij een godin in de gedaante van de vreemde koning naar de poort zag komen. Hij snelde hem tegemoet, heette hem welkom, bood hem een zetel aan en liet spijzen brengen. Terwijl de vrijers zich vermaakten met reidansen en met gezang van jonge meisjes, maakte de godin zich in haar veranderde gestalte als gastvriend bekend:

“Ik ben Mentor de koning van Taphios”, sprak zij, “vraag er uw grootvader Laërtes naar, die, zoals men zegt, ver van de stad zich in verdriet verteert; hij zal u van de oude vriendschap tussen onze families weten te vertellen. Ik meende uw vader weer thuis te zullen treffen. Maar al is dit ook niet het geval, daarom behoeft gij u toch geen zorgen te maken over hem; ik weet dat het uur van zijn thuiskomst niet ver meer is.”
De vermeende gastvriend gaf de jonge koningszoon nog een troostvolle raad: “Maak een schip gereed”, sprak Mentor, en ga uw vader opzoeken. Vaar naar Pylos in het land Messenië om bij de eerwaardige grijsaard Nestor inlichtingen te vragen, …..’

Volgens de uitgave Griekse Mythen en Sagen van Gustav Schwab, waar ook bovenstaand citaat uit komt, is het begrip MENTOR afkomstig uit dit verhaal. Een mooie ‘toevalligheid’, want de mentor speelt ook in de opleiding van de Ithaka Academie ook een belangrijke rol. We werken samen met een collectief van zeer ervaren ondernemers en pioniers die de deelnemers helpt bedrijfsplannen op waarde te schatten en te vervolmaken, en een klankbord vormt – op vele terreinen, waaronder: financieel/economisch, innovatief, sociaal, bedrijfs- en projectmatig, en op het gebied van marketing en communicatie.

Uniek is dat deze mentoren ook daadwerkelijk ‘dag en nacht’ klaar staan, als het ware bereikbaar via een appje. En de deelnemers – als ze dat willen – ook na het traject begeleiden.